Competitiewedstrijd
8-12-2001
De Schelp, Biddinghuizen

BAS overklast `t Harde

Een zeer overtuigende 2e helft zorgde ervoor dat BAS afgelopen zaterdag thuis de volle winst pakte. 't Harde werd, ondanks een 2e plek op de ranglijst, met 3-1 naar huis gestuurd.

Vooraf was het wat betreft de begeleiding van 't Harde meer dan duidelijk. In de Elburger Courant hadden ze door laten schemeren dat de wedstrijd van afgelopen zaterdag en die van aanstaande zaterdag omgezet zouden worden in overwinningen. Dat dit soort opmerkingen de boel op scherp zet bleeek dan ook afgelopen zaterdag.

BAS speelde vanaf het begin met een flinke dosis beleving, al was de eerste helft licht in het voordeel van 't Harde. Oorzaak was dat BAS het veld betrad met weer een aantal omzettingen in de achterste linie. Door de afwezigheid van Gerben van de Bos (knieblessure), nam Tino Bies plaats op de voorstopperspositie en kreeg Rolf de Jong een, door hem verdiende, basisplaats als rechtsback. Dit zorgde echter wel voor wat communicatieproblemen. In de 10e minuut werd een aanval van 't Harde in de eigen 16 onderschept door Erwin Muller en Rolf de Jong. Niets aan de hand. Totdat Rolf de Jong in een relflex de bal met de hand beroerde en de scheidsrechter niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. De strafschop werd keurig benut en zo keek BAS tegen een 1-0 achterstand aan.

BAS liet de schouders niet hangen, maar ging vol voor de gelijkmaker. Tot echte kansen leidde dit nog niet. Wel was er veel balbezit en werd het duidelijk dat de spelers van BAS aan hun nieuwe posities gewend raakten. In de 25ste minuut werd een vrije trap vanaf de rechterkant verlengd. De bal beroerde een aantal handen van 't Harde en de scheidsrechter legde de bal op de stip. Wel of geen buitenspel was de discussie. Op het moment dat de bal verlengd werd, zou Gerjan Westerhof buitenspel hebben gestaan, maar de scheidsrechter bleef onverbiddelijk, waardoor doelman Jaco Schaap de bal snoeihard binnen kon schieten en BAS op 1-1 zette.

Vlak na de gelijkmaker van BAS speelden er zich voor het doel van BAS een aantal spannende taferelen af, waar doelman Schaap gelukkig handelend kon optreden. Ondanks het goede spel van BAS, had de stand, gezien de kansen van 't Harde, ook 1-3 kunnen zijn.

Dode spelsituaties
BAS trok het spel meer en meer naar zich toe. Dit kwam vooral doordat het middenveld werd beheerst. De vrije man werd goed gevonden, waardoor er steeds meer druk op 't Harde kwam. In de 44ste minuut bracht Jelle Sybesma de bal voor de goal vanuit een hoekschop. Kon 't Harde in de 35ste minuut zo'n zelfde hoekschop met moeite verdedigen, nu was het wel raak. Topscoorder Gerjan Westerhof, kopte de bal keihard binnen bij de 1ste paal. Vreugde alom en BAS ging de kleedkamer in met een 2-1 voorsprong.

In de 2e helft was BAS heer en meester en kwam 't Harde er helemaal niet meer aan te pas. De fanatieke BAS3 Hooligans zetten zelfs bij vlagen het lied: "Zij krijgen voetballes" in, als de bal 8 tot 9 keer met één keer raken door de ploeg van BAS werd geschoven.
Leverde een Hoekschop van Jelle Sybesma in de 44ste minuut een doelpunt op, na rust was het weer raak. De indraaiende corner bij de eerste paal was dit keer een prooi voor Berrie Kollen. Met een knappe kopbal zorgde hij voor de 3-1 voorsprong.

LEFT160http://www.basvoetbal.nl/fotos/bas-tharde/bas-tharde3.jpg150De zeer solide verdediging van BAS gaf de 2e helft geen kans meer wegDaarna waren er nog voldoende kansen voor BAS. Frank van Dekken, Gerjan Westerhof, Jelle Sybesma, André ten Cate en Marco Lek. Allemaal verschenen ze voor de doelman van 't Harde, maar of de laatste pass was onzuiver, of het schot niet scherp genoeg, aan de stand veranderde niets meer. 't Harde kon hier weinig tegen inbrengen. Met behulp van lange ballen werd geprobeerd de spitsen te bereiken, maar een inmiddels op elkaar ingespeelde BAS verdediging, gaf geen kansen meer weg.

Tevreden
Na afloop was Trainer Kragt dan ook erg tevreden. Kragt: "Ik ben gewoon erg blij dat we de lijn van afgelopen weken door hebben getrokken. Tegen GoAhead, DOS en BeQuick werd er goed gevoetbald. Maar tja, 't Harde is andere koek". Op de vraag of hij vooraf twijfels had gehad antwoorde hij: "Ik had geen twijfels. Ik wist zeker dat er vandaag een goed resultaat neergezet zou worden. Maar ja, de spelers moeten het uiteindelijk doen. En vooral de 2e helft hebben ze allemaal een dik compliment verdiend," aldus trainer Kragt. Die overigens bekend maakte dat hij en de club hebben besloten het lopende contract met een jaar te verlengen.

Volgende week staat 't Harde weer voor de deur. Dan betreft het het inhaalprogramma. Als de winter geen roet in het eten gooit en BAS vormbehoud toont, kan er volgende week wellicht weer op een goed resultaat gerekend worden.