BAS 1 - Hierden 1 : 3-1

BAS 1 3 - 1  Hierden 1
20-4-2002

BAS pakt laatste kans

Afgelopen zaterdag pakte BAS thuis 3 zeer belangrijke punten tegen Hierden. Door de 3-1 overwinning houdt BAS zicht op klassebehoud. Met nog 2 wedstrijden voor de boeg heeft BAS alles in eigen hand.

In de uitwedstrijd werd duidelijk verloren van Hierden met 4-1, afgelopen zaterdag liet BAS zich niet de kaas van het brood eten. De ploeg startte gecontroleerd vanuit een stevige verdediging, waar Herman Stegeman de plek innam van de geschorste Tino Bies. Hierden werd door BAS vanaf het begin gedwongen om het spel te maken. Door goed positioneel verdedigen wist Hierden geen moment een gaatje in de verdediging van BAS te vinden. Vooraf was al duidelijk dat de kracht van Hierden vooral op het middenveld en in de voorhoede ligt en niet in de langzame verdediging. BAS maakte daar bij vlagen zeer goed gebruik van in de eerste helft. Uiteindelijk was het een vrije trap van Jelle Sybesma die door Gerjan Westerhof in een keer voor werd gezet, waarna Berrie Kollen vanaf 16 verwoestend uithaalde en de ploeg uit Biddinghuizen op 1-0 zette.

BAS zakte weer terug in de verdedigende stelling en liet Hierden het spel weer maken. Doordat het heen en weer geschuif van de bal Hierden niets opleverde raakte de ploeg meer en meer geïrriteerd. Toen Gerjan Westerhof na een goede voorzet van Berrie Kollen aan het shirt naar beneden getrokken werd en de bal op de stip ging, ontplofte Hierden dan ook bijna. Jacco Schaap hield het hoofd echter koel en schoot onverbiddelijk de 2-0 binnen. Hierden bleef zoeken naar de aansluiting. Kansen creëerde het weinig of het moesten de corners zijn, waar de lengte van Hierden voor veel gevaar zorgde. In de 40ste minuut leek het dan ook zover te zijn. Een indraaiende corner werd achter doelman Schaap geknikt. De scheidsrechter floot echter voor een overtreding op Henk Christiaanse en zo ging BAS met een 2-0 voorsprong op zak de rust in.

In de 2e helft gingen beide ploegen op dezelfde voet verder. Met het verschil dat bij Hierden na het afgekeurde doelpunt de stoppen volledig door waren geslagen. Spelers reageerden hun frustraties af, en de goedleidende scheidsrechter Stalenburg kon dan ook niets anders doen dan veelvuldig geel trekken. Kansen deden zich verder nauwelijks voor. BAS leunde comfortabel op de verdediging en de 2-0 voorsprong en Hierden had niet de creativiteit om de openingen te vinden.

Uiteindelijk was het de doelman van Hierden die de ommekeer in de wedstrijd inluidde met een actie die symbolisch was voor de frustratie van Hierden. Een aanval van BAS werd afgeslagen en de doelman van Hierden bereidde zich voor op een verre uitrap. Licht hinderen van Berrie Kollen zorgde ervoor dat de doelman besloot eerst Berrie Kollen en pas daarna de bal een schop te geven. Stalenburg was wederom correct en er restte hem dan ook niets anders dan het geven van de rode kaart aan de doelman van Hierden. Hierden was nu het spoor volledig bijster. Nog geen 10 minuten later werd doelman Schaap na een corner nagetrapt en ook deze speler van Hierden kon vertrekken en speelde BAS 11 tegen 9. Wie verwacht had dat BAS nu het spel zou maken had het bij het verkeerde eind. Hierden posteerde slechts 1 man op het middenveld en jaagde alles de spits in. Doordat BAS geen fatsoenlijk positiespel op de mat legde, bleef de druk van Hierden. Uiteindelijk was het een verre ingooi en het ongelukkig raken van de bal door Erwin Muller, die de 2-1 op het scorebord bracht. Even dreigde er paniek, maar vanaf de aftrap zorgde een prachtige aanval via Frank van Dekken, Gerjan Westerhof en uiteindelijk Hans Custers voor de 3-1. Hierden zakte in elkaar en BAS kreeg nog een flink aantal kansen om de score hoger op te voeren, maar scoorde niet meer.

Zeer tevreden
Trainer Kragt was na afloop zeer tevreden: "Ik moet de ploeg een groot compliment geven. De eerste helft is er zeer gegroepeerd gevoetbald en kwam het idee dat we voor de wedstrijd hadden perfect uit. Nadat Hierden 2 man verloor, hebben we het niet best opgepakt. Het positiespel was niet best, maar dat wijd ik toch ook voor een groot gedeelte aan de onzekerheid die op dit moment in de ploeg zit", aldus Egbert Kragt. Die logischerwijs zeer blij was met de behaalde 3 punten: "Kijk, we hebben alles nog in eigen hand. Als we volgende week thuis van Oene winnen, maken we een hele goede stap in de richting van klassebehoud".