Hoevelaken 1 4 - 0  BAS 1
30-11-2002
Kleinhoven, Kerkepad 3 Hoevelaken

BAS dieper in problemen

BAS verloor afgetekend van mede degradatie kandidaat Hoevelaken. In en tegen Hoevelaken werd het 4-0. Een uiterst warrig fluitende scheidsrechter deelde maarliefst 6 gele en 1 rode kaart uit.

Het belang van de wedstrijd was vooraf meer dan duidelijk. Bij winst zou de aansluiting bij de middenmoot gevonden worden, verlies zou betekenen dat de ploeg van trainer Kragt dieper in de problemen zou raken. Waar iedereen verwachtte dat BAS scherp en fel aan het duel zou beginnen, begon de ploeg uiterst mat en angstig. De eerste 20 minuten waren dan ook duidelijk voor Hoevelaken. In de 10 minuut was het, na een aantal hachelijke situaties voor het doel van Schaap, dan toch 1-0. Ferry van Dekken verzuimde de bal te ruimen en Hoevelaken kwam eenvoudig op voorsprong.

Rode kaart
Na 20 minuten kroop BAS voorzichtig uit de schulp. Een mooie combinatie tussen van Velde en Westerhof zorgde bijna voor de 1-1, maar de doelman van Hoevelaken redde knap. De daaruit volgende doeltrap zorgde voor een duel tussen Christiaanse en zijn tegenstander. Met een welgemikte vuistslag haalde de spits van Hoevelaken uit naar Christiaanse, die in een reactie zijn tegenstander onderuit haalde. Ondanks dat de scheidsrechter beide overtredingen had gezien, verdween alleen BAS speler Henk Christiaanse met rood naar de kleedkamer. Met kunst en vliegwerk hield BAS de stand op 1-0, waarna met dezelfde stand de kleedkamer opgezocht werd.

Vreemde scheidsrechter
In de 2e helft kwam er een ander BAS het veld op. Trainer Kragt had de boel duidelijk op scherp gezet en BAS won meer en meer persoonlijke duels en creeerde ook kansen. Niels van Baal en Gerjan Westerhof waren beide dicht bij de gelijkmaker, maar kwamen niet tot scoren. De scheidsrechter daarintegen floot met de minuut vreemder en waziger en speelde zijn eigen wedstrijd. In plaats van het vervullen van een voorbeeldfunctie ging de man continu, op eigen initiatief, de discussie aan met spelers van BAS en strooide met gele kaarten dat het een lieve lust was. Het meest extreem maakte de man het bij een stuiterbal tussen de doelman van Hoevelaken en Jelle Sybesma. In eerste instantie blokkeerde hij de speler van BAS. Toen deze, nadat de bal de grond geraakt had, om de scheidsrechter heen probeerde te komen, werd hij door diezelfde scheidsrechter 'pootje gelicht', zodat Hoevelaken eenvoudig in balbezit kwam.

Definitieve genadeslag
Doordat BAS druk probeerde te zetten, gaf het achterin de nodige ruimte weg. Een voorzet vanaf de rechterkant werd in eerste instantie nog weggewerkt maar verscheen via de rug van een speler van Hoevelaken voor de spits, die dankbaar de 2-0 binnentikte. BAS zette nog 1 keer aan, maar vond weer de scheidsrechter op zijn weg. Een duel tussen de spits en Ferry Kamps leverde een fluitsignaal op. Waar iedereen, inclusief de spelers van Hoevelaken, dachten aan een vrije trap voor BAS, legde de man in het zwart de bal op de stip. Doelman Schaap was kansloos. Met nog 10 minuten te gaan was het zaak voor BAS om toch vooral geen extra rode of gele kaarten op te lopen. Tandenknarsend haalde de ploeg , na nog een doelpunt geincasseerd te hebben, het einde.

Slechte 1e helft
Na de wedstrijd legde de trainer vooral de schuld bij het falen van de eigen ploeg. "De eerste helf was dramatisch. In de rust heb ik de jongens duidelijk kenbaar dat we met zo'n instelling beter direct de handdoek in de ring kunnen gooien. De 2e helft was de instelling een stuk beter en is het triest dat een scheidsrechter niet het goede voorbeeld wenst te geven. Het publiek zal zeggen dat de jongens gewoon niet moeten reageren. Tuurlijk hebben ze hierin gelijk, maar als je achteraf hoort wat zo'n man allemaal zegt tegen de spelers, kan ik toch wel enig begrip op brengen", aldus Kragt.

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Rood-Wit Putten op het programma. Dit is de eerste wedstrijd van de terugronde in de competitie. Hopenlijk kan BAS in het 2e gedeelte van de competitie de slechte resultaten uit het eerste gedeelte uitwissen. Lukt dit niet, dan krijgt de ploeg nog een heel moeilijk jaar in de 3e klasse van de KNVB.