Swift '64 1 3 - 1  BAS 1
29-11-2003
Sportpark Swift ’64, Sportweg 6 Swifterbant

BAS onderuit in derby

Enigszins geflatteerd keerde BAS zaterdag huiswaarts met een 3-1 nederlaag uit Swifterbant. De eerste derby sinds jaren was niet goed, maar de spanning vergoedde veel.

Voorafgaand aan de wedstrijd was de koude oorlog al flink van start gegaan. Eerst een interview op de vrijdag op Omroep Flevoland en zaterdag wachtte Swift een verrassing toen bleek dat supporters van BAS het hoofdveld enigszins versierd hadden. Rood witte linten en ludieke spandoeken sierden het sportpark op de zaterdag. BAS startte redelijk, maar leek toch enigszins verdoofd aan de wedstrijd te beginnen. Vooral veel duels op het middenveld en weinig echte kansen. Desondanks was de eerste kans voor BAS. Een goede aanval van BAS werd afgesloten met een schot van Stefan Tolhoek wat echter door de doelman gestopt werd. Vlak voor rust kwam BAS goed weg. Een vlotte counter van Swift werd, haast onbegrijpelijk, niet afgemaakt.

Meer en meer derby
De 2e helft leek meer op een echte derby. De duels werden steviger en steviger en de scheidsrechter moest vaker optreden. Na een kwartier in de 2e helft volgde het keerpunt in de wedstrijd. Een verloren duel zorgde ervoor dat de spits van Swift vrije doorgang had naar doelman Schaap. Tino Bies restte niets anders dan aan de noodrem trekken en verdween met rood van het veld. BAS herpakte zich redelijk, maar Swift ging slim om met de man meer situatie. Toch kwam BAS op voorsprong. Een steekbal van Iven van Velde zorgde voor een voorzet van Jelle Sybesma die door Stefan Tolhoek binnen werd getikt bij de 2e paal. Het rood witte kamp ontplofte bijna van vreugde. Swift zette aan voor een offensief maar gaf daardoor veel ruimte weg. Gerjan Westerhof, Iven van Velde en Ferry van Dekken verzuimden de wedstrijd definitief te beslissen. Toen Jelle Sybesma ook nog eens de bal van de eigen doellijn haalde, kreeg Swift meer en meer hoop en kreeg BAS het zwaarder en zwaarder.

Cruciale 5 minuten
Doordat BAS verzuimde om de wedstrijd te beslissen, drong Swift meer en meer aan. In de 87ste minuut was het dan eindelijk raak. Gefrommel in de verdediging, een wanhoopsschot en plotseling stond de gelijkmaker op het scorebord. BAS probeerde nog aan te zetten maar het spelen met 10 man eiste zijn krachten. Twee minuten later stond de 2-1 op het scorebord en weer 2 minuten later was de stand zelfs 3-1. Het uiteindelijk ruim toegestroomde publiek smulde van de strijd en van de spanning en kon terug kijken op een echte derby waarbij BAS uiteindelijk misschien iets te weinig kreeg en Swift misschien iets te veel.

Ontevreden
Trainer Kragt was na afloop niet tevreden: “Je weet dat je het erg zwaar krijgt met 10 man. Ik vond dat we daar niet helemaal goed mee omsprongen. Achterin hielden we een mannetje over, waardoor het middenveld te veel ging zwemmen. Swift speelde dit slim uit en kon ons stukje bij beetje de duimschroeven aandraaien”, aldus Kragt.

Door het verlies van afgelopen zaterdag zakt BAS een paar plekken op de ranglijst. Volgende week wacht de zeer belangrijke uitwedstrijd tegen Vios uit Vaassen.