ESC 1 3 - 2 (2 - 1) BAS 1
20-3-2010, 14:30 uur
Burg. Bode Sportpark, Zwolscheweg 6 A Elburg

Hoge amusementswaarde ESC-BAS

Zaterdag moest BAS naar Elburg om de lastige uitwedstrijd tegen ESC te spelen. Met drie hoofdrolspelers ESC, BAS en de scheidsrechter gebeurde er van alles waardoor de wedstrijd zo aantrekkelijk is geworden. Al vanaf de 39 minuut van de wedstrijd kwam BAS met 9 man te staan omdat de scheidsrechter deze middag nadrukkelijk aanwezig was.

Opnieuw kon trainer Boelens niet over de volledige selectie beschikken. Bas de Raat heeft nog last van een schouderblessure, Jay Hoft heeft nog last van zijn hak en Corne op 't Hof lag ziek op bed. Martijn Steenbeek zal waarschijnlijk dit seizoen niet meer spelen omdat de knieblessure blijft aanhouden. Echter met wat omzettingen kon BAS op volle oorlog sterkte beginnen tegen ESC. Er gebeurde dan ook erg veel deze middag op het veld in Elburg. Twee ploegen die op een sportieve manier vol voor de winst speelde en een scheidsrechter die beslissingen nam die cruciaal waren voor de wedstrijd.

BAS had de opdracht gekregen al vanaf het eerste fluitsignaal met volle inzet aan de wedstrijd te beginnen. Echter het was ESC dat in het eerste kwartier het beste spel op het veld legde. Dit leiden al in de 17e minuut van de wedstrijd tot het eerste doelpunt van de wedstrijd. Uit een voorzet vanaf de rechter aanvalsflank van ESC werd de bal door de spits van ESC ingekopt over de te ver voor zijn doel staande doelman Martijn Dekker. En zo stond BAS al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Echter, dit was wel het moment dat ook BAS met meer inzet ging spelen en de wedstrijd probeerde te keren. Voorop in de strijd ging linker verdediger Theo Scholten maar zijn gretigheid werd in de 22 minuut door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart. Inmiddels was de doelman van ESC al vervangen door de reserve keeper en ging de strijd, met name op het middenveld, op en neer.

Na dat in de 31 minuut ESC speler Westerink ook een gele kaart had gekregen kreeg Theo Scholten in de 33 minuut, na een harde maar zeker niet onsportieve actie, zijn 2e gele kaart. Dat betekende dat BAS na deze gele kaart met 10 man verder moest spelen. Ook hiervan raakte BAS niet van slag en zetten er met 10 man er nog maar eens een tandje bij op. In de 34 minuut van de wedstrijd kreeg Danny Maassen dan ook de bal in de 16 meter van ESC en werd door een verdediger van ESC onreglementair afgestopt wat een strafschop voor BAS betekende. De verdediger van ESC kreeg geel, Stefan Tolhoek nam de strafschop feilloos en de stand was weer gelijk getrokken naar 1-1. ESC was even aangeslagen maar nam in de 38e minuut van de wedstrijd toch weer de leiding. Een pass vanuit het middenveld belande bij de spits van ESC die op het moment van spelen buitenspel stond. Echter de scheidsrechter negeerde de grensrechter en zo kon de spits ongehinderd de 2-1 op het scorebord zetten. Hevige protesten op dat moment van de BAS spelers echter de scheidsrechter hield vol dat de bal van een BAS voet kwam waardoor de spits van Elburg niet buitenspel stond.

Na aandringen van aanvoerder Stefan Tolhoek en achterhoede speler Jeroen Boshuizen om toch maar even de grensrechter te raadplegen kreeg Tolhoek de gele kaart en Jeroen Boshuizen een directe rode kaart van de scheidsrechter gepresenteerd. Dat betekende dat BAS al vanaf de 39e minuut van de wedstrijd met 9 man verder moest spelen. Op de BAS bank werd al gesuggereerd dat dit een verloren middag is, dat we deze wedstrijd maar als oefenpotje moeten beschouwen en maar snel vooruit moeten kijken naar de volgende wedstrijd. Echter de BAS spelers in het veld dachten daar heel anders over. Opnieuw werd na deze grote tegenvaller een tandje bij geschakeld en probeerde BAS met 9 man de wedstrijd niet te laten escaleren naar een totale afgang. De rust werd dan ook gehaald met een 2-1 stand.

2e helft
In de rust heeft trainer Marcel Boelens een tactische omzetting gedaan om zo te proberen de schade beperkt te houden. Nabiel Essaddouqi werd in de kleedkamer achter gehouden en Fatos Azemi kwam voor hem in het veld. Hij moest samen met de snelle Bjorn Rellum met snelle counters de achterhoede van ESC bestoken zodat de rest van het elftal in gesloten formatie het middenveld en achterhoede bleef bezetten. Dit pakte in de 2e helft heel goed uit. De negen BAS spelers vochten als leeuwen in een arena en met snel countervoetbal kregen zij al vanaf de 1e minuut in de tweede helft de beste kansen om te score. In de 52e minuut van de wedstrijd was het dan ook al gelijk raak. Een steekpass op Bjorn Rellum zetten Bjorn alleen voor de doelman van ESC en ronde deze kans koel af en zo stond onverwacht snel de 2-2 op het scorebord.

Vanaf dat moment van de wedstrijd ontstond er een enorm gevecht op het middenveld tussen de twee ploegen wat de wedstrijd zeer aantrekkelijk maakte. BAS was met negen man de betere ploeg en ESC wist geen raad hoe zij met de ontstane situatie moesten omgaan. Zo kwam BAS enkele malen in de 2e helft heel dicht bij de 2-3. Met snelle uitvallen kwamen Bjorn Rellum en Rodney Baidjoe gevaarlijk dicht bij het ESC doel en hadden ze beide een aantal malen de kans het derde doelpunt voor BAS te score. Echter, de inzet van de BAS spelers was zo groot dat dit aan het einde van de wedstrijd zijn tol ging eisen. Bjorn Rellum moest in de 83 minuut worden gewisseld omdat hij last van kramp had. Ook ander BAS spelers begonnen vermoeit te raken en was het tandenbijten om de resterende deel van de tijd uit te spelen. In de 86e minuut gebeurde dan toch wat ESC in de hele 2e helft nog niet was gelukt. Op rechts in de verdediging verliest de zeer goed spelende Robbie Bartels één keer een duel van zijn tegenstander en prompt schiet deze aanvaller van ESC met een diagonaal schot de 3-2 achter doelman Dekker. Dit was uiteindelijk de genadeklap voor BAS en was de overgave een feit. De scheidsrechter vond het in de 88 minuut nog nodig om een gele kaart te geven aan een ESC speler en zo had hij met 7 gele kaarten en één rode kaart in de wedstrijd een opvallend groot aandeel in dit theaterspektakel. Na 5 minuten blessuretijd vond deze acteur het dan ook wel welletjes en floot af voor het eindsignaal.

Voor de neutrale toeschouwer was deze wedstrijd een waar spektakelstuk. Een groot compliment mag deze middag uitgaan naar de BAS spelers. Zij hebben geweldig gevochten en dat bied zeer veel perspectief voor het verdere verloop van de competitie. Mocht het lijken dat deze wedstrijd met 7 gele en één rode kaart erg hard en onsportief zou zijn geweest dan kan gezegd worden dat dit niet het geval was. Zowel ESC als BAS hebben hard gevochten maar hebben er een sportieve wedstrijd van gemaakt. Echter, de scheidsrechter voelde deze middag niet altijd de geest van de wedstrijd aan. De geest van de wedstrijd was een hele gezonde en sportieve wedstrijd waar veel strijd in werd geleverd.

Volgende week zaterdag mag BAS het thuis gaan proberen tegen EFC uit Ermelo. Als er met zoveel inzet en passie wordt gespeeld als deze middag is gebeurd dan belooft het komende zaterdag opnieuw een geweldig theaterspektakel te worden. Om 14.30 uur begint de wedstrijd en u bent opnieuw weer van harte uitgenodigd hierbij in de BAS arena van Biddinghuizen aanwezig te zijn.

Bjorn Rellum

Stefan Tolhoek

ESC 1 - BAS 1: 3 - 2 (2 - 1)

17' doelpunt 1 - 0
34' doelpunt 1 - 1  Stefan Tolhoek (-)
38' doelpunt 2 - 1

52' doelpunt 2 - 2  Bjorn Rellum (Mark Schaap)