BAS 1 - Stroe 1 : 2-1

BAS 1 2 - 1 (0 - 1) Stroe 1
17-11-2012

Doelman Schaap kan het nog steeds

Op een leeftijd van 43 jaar in een eerste elftal keepen, dat is niet voor iedereen weggelegd. De Biddinghuizer doelman en keeperstrainer Jaco Schaap werd zaterdagmiddag echter noodgedwongen weer van stal gehaald en trok hoogstpersoonlijk de 2-1 overwinning van BAS op Stroe over de streep.

Ook trainer John Kamphuis bewonderde. “Mijn complimenten. Als je op 43-jarige leeftijd nog zo kan presteren, dan ben je een voorbeeld voor iedereen”, laat de oefenmeester op Twitter weten.

Het was na ongeveer een half uur. BAS was nog aardig aan de wedstrijd begonnen, maar moest na tien minuten het initiatief aan Stroe laten. Het resulteerde in een 0-1 voorsprong voor de roodzwarten, maar erger nog, een rode kaart voor keeper Sander Westdijk. De jonge doelman moest ingrijpen op een diepe bal van Stroe, maar gebruikte hierbij volgens de leidsman zijn arm, waardoor hij niets anders kon doen dan Westdijk de rode kaart te tonen. Wel of niet terecht, BAS moest met tien man verder en ‘good old’ Jaco Schaap nam de plek onder de lat in.

Na de rust kwam er een heel ander BAS uit de kleedkamer, dat met tien man op jacht ging naar de gelijkmaker. Robby Bartels trok twee minuten na de thee de stand al gelijk en vervolgens maakte diezelfde Bartels vijf minuten later zelfs al de 2-1. “De laatste keer dat ik twee keer in een wedstrijd heb gescoord, dat moet haast in de A-junioren zijn geweest”, liet Bartels na afloop weten. Dit blijkt te kloppen, Bartels maakte op 23 oktober 2004 tegen DSV ’61 A1 voor het laatst twee goals in een wedstrijd. Nadat matchwinner Bartels de uiteindelijke 2-1 eindstand op het scorebord had gezet, kreeg doelman Schaap het drukker en drukker.

Medetopscorer Mark Schaap zag eerst nog een doelpunt worden afgekeurd wegens buitenspel, maar vervolgens moest keeper Schaap voor het eerst echt in actie komen. De doelman zag een aanvaller alleen voor zijn neus opduiken, maar hij wist Schaap niet te verschalken. Vervolgens kreeg BAS nog wel goede mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien - zo raakte Leroy Staring nog de lat-, maar was het uiteindelijk Schaap die het vlaggenschip redde van puntverlies. In de uiterste slotfase van de wedstrijd vertrok een inzet van Stroe richting de kruising, dacht heel Biddinghuizen al aan puntverlies, maar plots was daar de doelman. Met een uiterste krachtsinspanning vertrok hijzelf ook naar de kruising en ranselde op katachtige wijze de bal uit de bovenhoek. Een krachtsinspanning die zondagmorgen haast voor spierpijn moet hebben gezorgd.

Een zwaarbevochten zege, waarbij naast de puike redding van Schaap ook zeker de twee doelpunten van Robby Bartels niet vergeten mogen worden. Trainer John Kamphuis was na afloop tevreden over het herstel dat zijn ploeg toonde. “In de eerste helft gaven we niet thuis en sta je met tien man op een 0-1 achterstand. In de tweede helft zie je dan een totaal ander spelbeeld en draaien we de achterstand om in een overwinning. Een knap herstel”, aldus Kamphuis op Twitter. Volgende week heeft BAS geen competitieverplichtingen, vervolgens wordt de competitie op 1 december hervat met een thuiswedstrijd tegen Terschuurse Boys. De wedstrijd op Sportpark De Schelp begint dan om 14.30 uur. Komt allen!