ESA 1 1 - 0 (0 - 0) BAS 1
7-3-2015
Sportcentrum Rijkerswoerd, De Pas 44 Arnhem

Discutabele penalty nekt heldenrol Westdijk

Het eerste elftal van BAS is zaterdagmiddag op bezoek bij ESA met 1-0 onderuit gegaan. In het eerste bedrijf waren de beste kansen voor de Arnhemmers, maar in de tweede helft leken de Biddinghuizenaren op weg naar een zege. Een discutabele penalty zat de ploeg echter in de weg, waardoor de concurrentie weer dichterbij kwam.

Vorig seizoen vielen de twee ontmoetingen tussen ESA en BAS in de categorie spectaculair. In beide wedstrijden vielen er destijds zes goals, telkens keurig verdeeld over de beide ploegen. Zaterdagmiddag werd echter duidelijk dat ESA en BAS er kwalitatief niet op vooruit zijn gegaan. Op een veld dat meer weg had van een biljartlaken na een wilde avond kroeg, kwamen de opponenten tot een bedenkelijk niveau. De betere kansen waren in de eerste helft voor de thuisploeg, terwijl BAS in aanvallend opzicht vrij weinig uit kon richten. Ruimte achter de verdediging lag er amper en zodoende werd de snelheid van spitsen Christiaan Grin en Nabil Essaddouqi keurig geneutraliseerd. Gescoord werd er niet.

BAS leek echter wel te beseffen dat het meer en meer de dood of de gladiolen wordt. Er werd gestreden voor elke meter, hier en daar een tikje uitgedeeld en mede daardoor kwam de ploeg in de tweede helft wel tot de nodige kansen. Leroy Staring bracht als invaller de nodige extra dreiging en kwam ook zelf in kansrijke positie. De grootste kansen waren echter voor Sven Geling en Christiaan Grin, maar ook zij konden de Arnhemse goalie niet verschalken.

Aan de andere kant hield doelman Sander Westdijk zijn ploeg meerdere malen in leven. ESA verscheen een aantal keer dreigend voor de neus van de Biddinghuizer keeper, die zich niet liet passeren. De nul leek dan ook wel zeker, een overwinning misschien wel in de maak. Totdat Westdijk een vermeende overtreding beging. In de buurt van de achterlijn ging hij met de voeten naar de bal en zou daarbij zijn tegenstander hebben geraakt. De scheidsrechter twijfelde, maar besloot toch een penalty toe te kennen. Theo Weijs benutte het buitenkansje, waardoor Westdijk in mum van tijd van held naar schlemiel ging.

De penalty bleek over negentig minuten het enige doelpunt en zodoende waren de druiven voor de zoveelste keer zuur. Uiterst zuur zelfs, aangezien de concurrentie volop punten wist te pakken. ESA kwam drie punten dichterbij, ESC won en ook Lelystad ’67 greep een punt. Zodoende bleef BAS elfde, maar voelt het inmiddels wel de hete adem van de onderliggende ploegen. Aankomende zaterdag wacht voor BAS een loodzware klus bij koploper De Merino’s. Aanvang in Veenendaal is om 14.30 uur.

Tekst: Wouter Foppen