BAS 1 - Vierhouten'82 1 : 1-2

BAS 1 1 - 2  Vierhouten'82 1
17-3-2007

Spanning terug

Minimaal gelijk spelen was de opdracht. Ondanks een omstreden voorsprong hield BAS geen stand en zag het Vierhouten tot 2 punten naderen.

Zaterdagmiddag 17 maart 2007, de competitiekraker tussen koploper BAS Biddinghuizen en nummer twee op de ranglijst Vierhouten’82 stond bij het Bastion in Biddinghuizen op het dagmenu. Met een verschil van 5 punten konden de polderbewoners de competitie beslissen door in ieder geval niet te verliezen. Voor de bezoekers uit Vierhouten stond alles en iedereen in het teken van een ding, winnen. BAS was voor aanvang nog altijd ongeslagen, Vierhouten verloor slechts een maal, uitgerekend tegen de rivalen van vandaag, 2-3, met een heldenrol voor doelman Jaco Schaap. De publieke belangstelling was groot voor deze topper, een ware exodus vond plaats in Vierhouten, waar een colonne auto’s de spelers narees om ze te steunen in hun laatste kans op het kampioenschap. Beide ploegen waren nagenoeg compleet en om klokslag 14:30 bracht scheidsrechter Salverda de wedstrijd op gang met z’n eerste fluitsignaal van de middag.

Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd. Het tempo lag direct hoog en de toom werd al in de tweede minuut gezet. Roy van Hoorn kwam door op rechts trok door tot de achterlijn en zette gevaarlijk voor. Doelman Alfred Pluim was alert en pakte de voorzet laag bij de eerste paal. De bezoekers probeerden de gastheer direct te overrompelen en deelde vanaf minuut een min of meer de lakens uit. Hoewel de verschillen uiterst klein waren kreeg Eibert Lokhorst de eerste echte kans op een goede doelpoging, zijn schot werd geblokt waarna het gevaar voor doelman Jaco Schaap geweken was. Enkele minuten later werd Berry Middelkoop op links vrijgespeeld, Middelkoop haalde hard uit maar zag zijn inzet net over de lat scheren. Na een kleine 20 minuten was het aan de andere kant wel raak, en hoe. Van Hoorn werd de diepte ingestuurd en had om de bal binnen te houden en goed mee te krijgen overduidelijk de hulp van zijn rechterarm nodig. Zo opzichtig dat alles en iedereen stopte met zijn handelingen. Salverda stak zijn fluit in zijn mond en leek ook daadwerkelijk te gaan fluiten, Van den Berg, Van de Star, Schouten en Pluim, alle vier hadden ze niet in de gaten dat het spel gewoon doorging waarna de verder onzichtbare clubtopscoorder Danny Maassen van dichtbij zonder enkele tegenstand knap de 1-0 binnen kopte. Pure razernij en kortsluiting bij de Vierhouters, scheidsrechter Salverda ging nog wel polshoogte nemen bij de scheidsrechter maar bleef bij zijn beslissing om het doelpunt te honoreren. Een geweldige opsteker voor BAS en haar supporters, de eerste tik was uitgedeeld. De bezoekers mochten toen de commotie en feestvreugde weer waren gaan liggen de wedstrijd weer op gang brengen. Op het oog onaangeslagen zette men weer koers op het vijandige doel, de opdracht was nog steeds hetzelfde, al werd het op deze manier wel een stuk moeilijker deze te voltooien. De sleutel tot succes lag op het middenveld de eerste helft. De Jong, Tolhoek, Van de Velde en Van Hoorn aan de een kant, tegen Van den Berg, de Berghuisjes met de goede ondersteuning van Karsten aan de andere kant. De vier Groenwitten trokken het spel meer en meer naar zich toe en lieten hun tegenstanders de meters maken. Na 27 minuten leidde dit ook echt tot een effectief resultaat. Berry Middelkoop had het weer ouderwets op z’n heupen en passeerde twee tegenstanders om vervolgens Lokhorst in te spelen. De lange spits kaatste direct terug op de inkomende Diego Berghuis die vanaf een metertje of 13 met links het leder laag in de verre benedenhoek werkte, 1-1. Het tempo was moordend en Vierhouten leek haar slag nog voor rust te kunnen gaan slaan. Na weer een harde overtreding op Diego Berghuis bedachten de broers een aardige variant. Ze speelden elkaar vrij waarna Middelkoop weer ingespeeld werd aan de rechterkant. Ditmaal sloeg de linksbuiten Lokhorst over en legde vanaf de achterlijn direct terug op Diego Berghuis die nu met rechts de bal vanaf exact dezelfde positie ditmaal in de korte bovenhoek poeierde, 1-2 en zeker niet onverdiend. De thuisploeg ging weer wat meer naar voren spelen maar moest toezien hoe Middelkoop weer weggestuurd was en zich had ontdaan van zijn tegenstanders. Oog in oog met Schaap lukte het hem niet om voor 1-3 te zorgen, de doelman kon zijn stift met de vingertoppen tot hoekschop verwerken. Voor de theepauze zette BAS nog wel aan maar wist het ondanks een overwicht en goed voetbal niet tot gevaarlijke doelpogingen te komen.

In de rust verving trainer Rob Kramer de jonge Roy Hulsker voor de ervaren Gerjan Westerhof die voor meer gevaar moest zorgen bij Vierhouten achterin, maar de defensie onder leiding van Bob van Uhm duldde op de openingstreffer na geen enkele vorm van tegenspraak en gaf niets tot weinig weg. De bezoekers begonnen ook het tweede bedrijf feller en beter dan de tegenstander. Hoewel grote kansen uitbleven moest men weer rekening houden met Middelkoop die duidelijk hoor en zichtbaar doorgebroken binnen de beruchte lijnen werd gevloerd, helaas voor de bezoekers geen kans vanaf elf meter voor Jelle Kroondijk. Rond het uur ging de fysieke kracht steeds meer een rol spelen binnen de lijnen. BAS nam de controle over met goed combinatievoetbal tot aan de Vierhouter zestien. Een lage voorzet bij de eerste paal werd door Westerhof getoucheerd en was al aan Pluim voorbij gegaan. Gerwin Schouten had zijn stek op de doellijn tijdelijk overgenomen en kon de bal net voor de lijn weghalen.

Wat zou een 1-3 op dit moment heerlijk zijn, aan de andere kant had de thuisploeg op dit moment meer aanspraak op een eventuele 2-2. Hinken op twee gedachten, naar voren verdedigen maar ook niet al te veel risico nemen, Vierhouten was het even kwijt en werd ook door BAS ver teruggedrongen. Kroondijk verliet het veld voor Wesley Landkoer en Lokhorst brak door 10 meter over de middenlijn maar werd slim omver gewerkt door Bies waardoor Vierhouten slechts een vrije trap overhield aan deze gevaarlijke counter. Aanvoerder Iven van de Velde veroverde de bal op het middenveld en schakelde snel om voor een gevaarlijke tegenaanval, de nummer 10 werd letterlijk geschept door Schouten die als eerste vanmiddag op geel getrakteerd werd. Salverda had de smaak te pakken en gaf enkele minuten later ook Karsten geel wegens commentaar op de leiding. Middelkoop en Tolhoek maakte het illustere kwartet compleet door bij een klein meningsverschilletje beiden geboekt te worden. BAS zette met nog 15 minuten alles op alles, de buitenste middenvelders De Jong en Van Hoorn werden vervangen door spits Marco Lek en middenvelder Mart Sweep.

Trainer van Groningen reageerde direct en wisselde de fantastisch spelende maar leeg gespeelde Peter van den Berg voor Peter Postma. Invaller Sweep kreeg de kans op 2-2. Weer een actie over rechts na een goede dieptebal van Tolhoek. Maassen bereikte de achterlijn achtervolgt door Van Uhm en Van de Star trok de bal direct terug richting randje zestien waar routenier Sweep de bal op een presenteerblaadje aangereikt kreeg. Het geluk was met Vierhouten, Pluim stond op de goede plek en zag het schot tot zijn verrassing in zijn handen terechtkomen. De blessuretijd brak aan, 49 minuten waren er gespeeld, veel onderbrekingen, met name Vierhouters die het gras opzochten, iedere seconde is en blijft er een. Frustratie een de thuiszijde, ongeloof over het aantal bijgetrokken minuten aan de andere zijde. Middelkoop werd ditmaal over links vrijgespeeld en dook de zestien binnen waarna hij weer overduidelijk van achteren neergelegd werd, weer geen strafschop, wel een blessure. Andries Tilstra moest het de laatste minuten van hem overnemen. 52 minuten gespeeld, voor het eerst dit seizoen vrouwen en kinderen eerst bij Vierhouten. De ploeg ontdeed zich van de druk en forceerde nog een hoekschop die weer kort werd genomen door de Berghuisjes en weer voor groot gevaar zorgde. Diego passeerde twee tegenstanders en speelde Karley vrij, deze trok naar binnen en had de mogelijkheid om aan alle onzekerheden een eind te maken. Zijn schot was hard en leek onhoudbaar, toch ging hij net langs de verkeerde kant van de paal. Doeltrap, haast bij BAS en doelman Schaap. Salverda stak zijn fluitje voor de laatste maal tussen zijn tanden en liet Schaap nog wel intrappen, maar vond het na ruim 53 minuten mooi geweest! 1-2 was het, 1-2 bleef het. Vreugde en verdriet lagen dichtbij elkaar, de “uit”supporters vierden hun feestje, het thuispubliek zocht de uitgangen op en de spelers van Vierhouten sprongen elkaar in de armen. Het gat van 5 punten was gedaald naar 2, met nog 5 wedstrijden voor de boeg, voor beide grootmachten 5 finales. De spanning is dus weer helemaal terug en Vierhouten heeft bewezen dat ook BAS dit seizoen te verslaan is.

Zaterdag speelt de koploper weer thuis, ditmaal tegen hekkensluiter ’s-Heerenbroek, dat de eerste overwinning binnensleepte door met 3-2 van Prins Bernhard uit Uddel te winnen. Vierhouten moet de goede prestatie van vandaag afmaken door ook zaterdag in Epe de volle winst te pakken en kan dat waarschijnlijk weer doen met een complete ploeg.

Bron: vierhouten82.nl