SEH 1 3 - 2  BAS 1
8-11-2003
De Eeuwlanden, Veldkampseweg 2 Heerde

BAS 1 doet zichzelf tekort

Na 3 overwinningen op rij reisde BAS vol zelfvertrouwen af naar Heerde voor de confrontatie met de (gedeelde) koploper SEH. Twee onnodige doelpunten vlak voor rust deden BAS uiteindelijk de das om: het duel eindigde in 3-2 voor SEH.

Het “never change a winning team” kon vooraf helaas niet doorgaan: Jelle Sybesma ontbrak door uitgelopen werkzaamheden en daardoor maakte routinier Hans Custers na anderhalf jaar BAS 2 zijn rentree als linkshalf. Verder was de opstelling identiek aan vorige week, dus met Iven van Velde als 2e spits en Martijn Steenbeek als rechtsachter.

BAS begon – net als de vorige wedstrijden – afwachtend, het initiatief latend aan SEH. Dat profiteerde daar overigens nauwelijks van: het creëerde weliswaar wel wat corners, maar verder werd de ploeg niet gevaarlijk. Binnen 10 minuten had BAS zelfs op voorsprong kunnen komen: na een afgeslagen Heerder’ corner counterde BAS vlijmscherp over de rechterflank en kwam spits Gerjan Westerhof op de penaltystip vrij voor de doelman, maar zijn schot werd toch nog gekeerd door de SEH-keeper.

Te weinig afstand
Halverwege de 1e helft kwam BAS dan toch op voorsprong: na een ingooi draaide Hans Custers goed weg van zijn verdediger, maar zijn schot werd geblokt: ook Frank van Dekken mocht het in deze scrimmage nog twee keer proberen, maar via opnieuw Hans Custers kwam de bal vrij bij Gerjan Westerhof die nu wel koeltjes afwerkte. Heel SEH dacht aan buitenspel, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt goed: 0-1. Daarna controleerde BAS de wedstrijd, maar het verzuimde om meer afstand te nemen van SEH. Goede kansen via onder meer Stefan Tolhoek (buitenkant rechts, waar terugleggen ook had gekund) en Iven van Velde (na een mooie aanval over links) werden om zeep geholpen, maar SEH was de kluts enigszins kwijt en BAS leek dan ook met een 1-0 voorsprong de rust in te kunnen gaan. In de – paar minuten – blessuretijd ging het dan toch mis: dom balverlies in de middencirkel van Stefan Tolhoek werd genadeloos afgestraft door een scherpe counter over hun linkerkant (1-1) en één minuut later werd ook aan de zijkant onnodig balverlies geleden, waarna de lage voorzet vanaf hun rechterkant bij de eerste paal werd binnengetikt (2-1).

Een foeterende coach Egbert Kragt dan ook in de rust: “dit hebben jullie aan jezelf te wijten, dom balverlies en uit de organisatie gelopen; en nu zijn we dan ook gedwongen om nog meer ruimte weg te gaan geven. Pak het maar op de 2e helft”. SEH speelde na rust echter met meer zelfvertrouwen en hield BAS wat meer onder druk dan voor rust. Een kwartier na rust viel dan toch de gelijkmaker: een lage vrije trap van Gerjan Westerhof werd door de vrijstaande Frank van Dekken van dichtbij binnengeschoten en gezien het totaalbeeld van de wedstrijd was dat op dat moment verdiend. De controle was weer enigszins terug, maar toch scoorde SEH een kwartier voor tijd opnieuw, nu na een fout van aanvoerder Erwin Muller, die over een diepe bal heenmaaide. Hun spits kon daardoor vrij op doelman Jacco Schaap aflopen en Jacco kon de bal nog wel beroeren, maar niet afdoende om de 3-2 te voorkomen. Verdediger Henk Christiaanse werd nog vervangen door spits Marco Westerhof, maar in het vervolg van de wedstrijd werd niet meer gescoord, hoewel Marco Westerhof nog wel een kans kreeg na een steekpassje van broer Gerjan.

Onnodig
“Onnodig puntverlies” was de teneur na afloop; vooral omdat die voorsprong nog in blessuretijd werd weggegeven. Volgende week speelt BAS de belangrijke wedstrijd tegen Rood-Wit ’58, dat het degradatieduel van VIOS met 2-1 won en nu tot 2 punten is genaderd. Trainer Kragt kan dan weer beschikken over Ferry van Dekken (na 3 wedstrijden schorsing), de van vakantie teruggekeerde Marco Lek en de – hopelijk – vrije Jelle Sybesma.